Bij meer dan 90 % van de mensen met PHTS is er sprake van een vergroot hoofd

Het opvallend grotere hoofd wordt reeds zichtbaar tijdens de eerste levensmaanden. Waardoor deze jonge kinderen veel moeite hebben om hun hoofd rechtop te leren houden, rechtop te leren zitten en te leren stappen. Dit alles maakt dat zij zich trager motorisch kunnen ontwikkelen in vergelijking met leeftijdsgenoten. Op latere leeftijd groeit het hoofd minder snel in vergelijking tot het lichaam. Dit zorgt ervoor dat de controle over het hoofd verbetert en dat het verschil in grootte iets minder opvallend word.

Bij mensen met PHTS is er zeer vaak sprake van een vergroot hoofd of schedel. (dit noemt men macrocephalie). Hierbij gaat het om een hoofdomtrek die hoger ligt dan de 97% lijn op de ontwikkelings- of groeicurves voor kinderen. Maar ook bij volwassen mannen en vrouwen met PHTS ligt de schedelomtrek hoger in de curve (boven de 97% lijn) vergeleken met personen zonder PHTS.

Er is duidelijk sprake van een vergrote afstand tussen het voorhoofd en de achterkant van de schedel (Dolichocephalie). In de structuur van de hersenen zijn geen echte verschillen waar te nemen, wel is er sprake van grotere hersenen (Megalencephaly) dan bij mensen zonder PHTS.