Kanker van het baarmoederslijmvlies of “endometrium carcinoom”, groeit over het algemeen langzaam. De kanker ontstaat in het baarmoederslijmvlies en gaat vervolgens uitgroeien naar de spierlaag, naar de baarmoederhals en/of eileiders. Als er daarna kankercellen zich verder verspreiden kunnen er uitzaaiingen ontstaan

Men schat dat vrouwen met PHTS 20 – 28 % kans hebben om ooit in hun leven baarmoederkanker te ontwikkelen. Bij de gemiddelde vrouw ligt deze kans rond 2 à 3%.

Het is wel noodzakelijk dat we de risicocijfers in verband met kanker nuanceren en kritisch durven bekijken. Deze cijfers zijn immers afkomstig uit studies bij personen met een duidelijk PHTS-syndroom. Bij andere personen, waarbij PHTS minder uitgesproken kan zijn, werden in deze studies niet onderzocht. Daardoor kunnen de risico’s overschat worden. De boodschap die we jullie dan ook willen meegeven is dat je ze met het nodige gezond verstand bekijkt. Zeker om het gevoel van angst dat erbij komt kijken niet groter te maken dan het eigenlijk hoort te zijn.

Zoals je in de screeningsrichtlijnen kan terug vinden moet er overwogen worden voor vrouwen met PHTS, om regelmatig de baarmoeder te laten controleren door middel van echo en eventuele biopt afname. En dit vanaf de leeftijd van 30 jaar.

Baarmoederslijmvlies kanker mag je niet verwarren met een vleesboom. Dit is immers een goedaardig gezwel in de spierlaag van de baarmoeder.  Ook baarmoederhalskanker is volledig iets anders dan baarmoederkanker: baarmoederhalskanker ontstaat in de hals van de baarmoeder en heeft andere symptomen en behandelmethoden.

Meer info: www.allesoverkanker.be en www.kanker.be en https://www.kanker.nl/