Hypotone spieren en hyperlakse gewrichten

Er kan op jonge leeftijd  sprake zijn van een vertraagde ontwikkeling, vooral op motorisch vlak (zowel grof als fijn motorisch).

Deze kinderen hebben meer tijd nodig om te leren recht zitten, kruipen, lopen, fietsen, zwemmen, … . Ook leren knippen, schrijven en fijne dagdagelijkse handelingen zoals gebruik van bestek, hanteren van sluitingen, … zijn  moeilijker aan te leren. Ook de zuigreflex en het aanleren van spraak is vaak moeilijker en vertraagd omdat ook hier complex spiergebruik voor nodig is. Ze zijn in het begin moeilijker te verstaan en verslikken zich sneller bij het zuigen van een papfles of tijdens de borstvoeding.

Deze motorische achterstand kan het gevolg zijn van de lage spierspanning (hypotonie) en erg mobiele gewrichten (hyperlaxiteit).

Hierdoor kunnen hun gewrichten zeer beweeglijk zijn, waardoor er vaak een extreme buiging of abnormale stand van een lidmaat verkregen kan worden zonder dat zij hier pijn of hinder van ervaren.

Er is ook vaker sprake van platvoeten. Ze moeten daardoor meer energie gebruiken om de spieren en gewrichten te controleren en daardoor vraagt het meer tijd en zijn ze ook sneller moe en kan dit zelfs lichamelijke last (pijn) geven.