Door regelmatig endoscopisch onderzoek en verwijderen van eventueel aanwezige poliepen kan de ontwikkeling van dikke darmkanker worden voorkomen. Als patiënten niet regelmatig worden gecontroleerd kan uit een poliep in de loop van vele jaren darmkanker ontstaan.

Het risico dat (niet gecontroleerde) PTEN-syndroom patiënten darmkanker ontwikkelen bedraagt ongeveer 10-20%, waarbij het risico geleidelijk toeneemt vanaf 35-40 jarige leeftijd. Bij mensen zonder PTEN-syndroom, ligt de kans op darmkanker rond de 4-5%.

Het is wel noodzakelijk dat we de risicocijfers in verband met kanker nuanceren en kritisch durven bekijken. Deze cijfers zijn immers afkomstig uit studies bij personen met een duidelijk PHTS-syndroom. Bij andere personen, waarbij PHTS minder uitgesproken kan zijn, werden in deze studies niet onderzocht. Daardoor kunnen de risico’s overschat worden. De boodschap die we jullie dan ook willen meegeven is dat je ze met het nodige gezond verstand bekijkt. Zeker om het gevoel van angst dat erbij komt kijken niet groter te maken dan het eigenlijk hoort te zijn.

Zoals je in de screeningsrichtlijnen kan terug vinden word voor mensen met PHTS aangeraden om 1 maal om de 5 jaar de darmen te laten controleren door middel van een colonscopie. En dit vanaf de leeftijd van 40 jaar.

De behandeling van personen met PHTS en darmkanker is hetzelfde als bij diegenen zonder het syndroom

Meer info: www.allesoverkanker.be en www.kanker.be en https://www.kanker.nl/