Uit studies blijkt dat personen met PHTS vooral  de folliculaire vorm van schildkliercarcinoom ontwikkelen. Dit is een ontaarding van schildklier follikelcellen, die verantwoordelijk zijn voor de afscheiding van schildklierhormonen.  Bij mensen zonder PHTS komt de papillaire vorm vaker voor. Hun ontstaan en behandeling is grotendeels dezelfde.

Een folliculair carcinoom kan zich uitzaaien naar longen en botten maar groeit meestal wel langzaam. Deze kankercellen zijn gevoelig voor behandeling met radioactief jodium. De overlevingskans bedraagt 70 à 80 %.

Men schat dat mensen met PHTS 10 tot 40 % kans hebben om schildklierkanker in hun leven te gaan ontwikkelen.  De gemiddelde leeftijd ligt tussen 30 à 40 jaar, blijkt uit studies. Er worden echter wel enkele gevallen beschreven van kinderen jonger dan 10 jaar die schildklier kanker ontwikkelden. Bij mensen zonder PHTS, ligt de kans om schildklierkanker te krijgen slechts op 1 %.

Het is wel noodzakelijk dat we de risicocijfers in verband met kanker nuanceren en kritisch durven bekijken. Deze cijfers zijn immers afkomstig uit studies bij personen met een duidelijk PHTS-syndroom. Bij andere personen, waarbij PHTS minder uitgesproken kan zijn, werden in deze studies niet onderzocht. Daardoor kunnen de risico’s overschat worden. De boodschap die we jullie dan ook willen meegeven is dat je ze met het nodige gezond verstand bekijkt. Zeker om het gevoel van angst dat erbij komt kijken niet groter te maken dan het eigenlijk hoort te zijn.

Zoals je in de screeningsrichtlijnen kan terug vinden word voor mensen met PHTS aangeraden om jaarlijks de schildklier te laten controleren door middel van een lichamelijk onderzoek en echografie. En dit vanaf het moment dat de diagnose PHTS word gesteld. Jaarlijkse schildkliertesten via bloedafname word aangeraden vanaf de leeftijd van 18 jaar.

Meer info: www.allesoverkanker.be en www.kanker.be en https://www.kanker.nl/