Niercelkanker of “renaal cel carcinoom” is een  kwaadaardige tumor die ontstaat uit cellen van de nierbuisjes, die de urine filteren. Het wordt ook wel Grawitztumor of hypernefroom genoemd.

De 3 meest voorkomende vormen van nierkanker zijn: heldercellig niercarcinoom, papillair niercarcinoom en chromofoob niercarcinoom. Bij personen met PHTS komt vooral de papillair carcinoom voor.

Men schat dat mensen met PHTS minder dan 8 – 34  % kans hebben om nier cel kanker in hun leven te ontwikkelen. Bij mensen zonder PHTS ligt dit risico tussen de 1 en 2 %.

Het is wel noodzakelijk dat we de risicocijfers in verband met kanker nuanceren en kritisch durven bekijken. Deze cijfers zijn immers afkomstig uit studies bij personen met een duidelijk PHTS-syndroom. Bij andere personen, waarbij PHTS minder uitgesproken is, werden in deze studies niet onderzocht. Daardoor kunnen de risico’s overschat worden. De boodschap die we jullie dan ook willen meegeven is dat je ze met het nodige gezond verstand bekijkt. Zeker om het gevoel van angst dat erbij komt kijken niet groter te maken dan het eigenlijk hoort te zijn.

Wanneer niercelkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt en behandeld, kan de ziekte wegblijven of jaren lang stabiel blijven. Als de tumor niet behandeld wordt, zullen uitzaaiingen ontstaan in de longen, botten en lever. Bij ongeveer één derde van de mensen zijn bij de eerste diagnose van niercelkanker al uitzaaiingen aanwezig. Behandelingen zijn dan vooral gericht op het afremmen van de ziekte.

Meer info: www.allesoverkanker.be en www.kanker.be en https://www.kanker.nl/