Het zijn vrijwel altijd goedaardige gezwellen die zich ontwikkelen uit het omliggende weefsel. Bij meer dan 90% van patiënten met het PTEN-syndroom kunnen darmpoliepen worden vastgesteld. De grootte van poliepen kan variëren van enkele mm tot enkele cm.


Poliepen kunnen verschillende vormen aannemen variërend van een vlakke poliep,

een bolletje op het slijmvlies (=sessiele of zittende poliep) tot

een poliep met een steel lijkend op een paddenstoel (=gesteelde poliep).

De aard van de poliepen kan vastgesteld worden door microscopisch onderzoek. De meest voorkomende poliepen bij personen uit de algemene bevolking zijn hyperplastische poliepen en adenomateuze poliepen. Bij het PTEN-syndroom kunnen naast deze typen poliepen ook hamartomen, lipomen en ganglioneuromen worden vastgesteld. (uitleg zie onder)

Ondanks hun goedaardig karakter moeten ze goed in de gaten gehouden worden omdat sommige poliepen kunnen evolueren in dikke darmkanker (coloncarcinoom). Het is daarom belangrijk de darm regelmatig te onderzoeken op de aanwezigheid van poliepen.

Bij dit onderzoek (colonscopie) wordt een buigzame slang waaraan een camera is bevestigd (endoscoop),  via de anus in de endeldarm gebracht. De arts kan op deze wijze het slijmvlies van de darm nauwkeurig bekijken. Om de darmwand grondig te kunnen inspecteren, zullen de darmen van binnen goed schoon moeten zijn. Om dit te bereiken wordt de patiënt gevraagd de dag voor het onderzoek een aantal liters water in te nemen met daarin opgelost een laxeermiddel (meestal movi- of picoprep). Omdat een deel van de mensen een colonscopie als nogal belastend ervaren, wordt sedatie (“roesje”) geadviseerd dat bestaat uit toediening van een slaapmiddel (dormicum) en een pijnstiller (fentanyl).

Verklarende woordenlijst:
Hyperplastische poliep: een vrijwel altijd onschuldige poliep gekenmerkt door vermeerdering van cellen zonder wildgroei
Adenomateuze poliep: een poliep die uitgaat van klierbuizen in het darmslijmvlies; een klein deel van deze poliepen kunnen in de loop van vele jaren kwaadaardig worden
Hamartomateuze poliep: poliep die ontstaat uit het weefsel dat op de ontstaansplek aanwezig is; de kans op ontwikkeling van kanker uit deze poliepen is niet goed bekend
Lipoom: vet poliep,  geen risico op evolutie tot kanker
Ganglioneuroma: poliep die zenuweefsel bevat; de kans op ontwikkeling van kanker uit deze poliepen is niet goed bekend