Dit is het toedienen van geneesmiddelen in de vorm van tabletten of via infuus. Meestal wordt er gebruik gemaakt van chemotherapie, maar in sommige gevallen kunnen ook hormoontherapie gegeven worden.

Chemotherapie

Chemotherapie bestaat meestal uit een infuus. Sommige soorten chemotherapie worden toegediend via tabletten. Met de chemotherapie probeert men de kankercellen stil te leggen of te vernietigen, waardoor de kankercellen uitsterven.

Maar ook gezonde cellen zullen soms beschadigd worden door de chemotherapie. Vooral snel delende cellen hebben hier last van (oa. maag-darmkanaal, haarfollikels, beenmerg). Dit kan veel van de mogelijke bijwerkingen verklaren (braken, diarree, haaruitval, bloedarmoede en verminderde weerstand). De soort bijwerkingen en de intensiteit ervan zijn afhankelijk van het soort chemo. In de meeste gevallen verdwijnen deze bijwerkingen vanzelf, wanneer de chemo uit het lichaam verdwijnt. Om die reden worden er tijdens de behandeling rustperiodes ingeschakeld, vaak van één of meerdere weken.

Hormoontherapie

Hormoontherapie heet officieel anti-hormonale therapie. De werking van bepaalde hormonen (vnl. geslachtshormonen, zoals estrogeen) wordt door deze behandeling namelijk onderdrukt. Deze behandeling is echter alleen werkzaam bij hormoongevoelige tumoren. 

Een tumor kan hormoongevoelig zijn, als de kankercellen overmatig veel hormoonreceptoren hebben. Deze receptoren werken als een slot waar een hormoon als een sleutel in past: het hormoon stimuleert de cel om sneller te groeien en te delen. Borstkanker is in veel gevallen hormoongevoelig en ook andere kanker kunnen soms hormoongevoelig zijn bv. kanker van het baarmoederslijmvlies.

Meer info: www.allesoverkanker.be en www.kanker.be en https://www.kanker.nl/